По-малко калории за по-младо сърце
Хранителният режим, съдържащ по-малко калории, може да помогне на сърцето да остарява по-бавно и по-дълго да се запази младо, сочи американско изследване.
Откритието на учените потвърждава някой по-рани резултати от изследване върху мишки, че нискокалоричната храна влияе върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове. Проучването е обхванало хора на възраст между 41 и 64 години, които консумирали балансирана храна от 1400 до 2000 калории дневно. Тези резултати били сравнени с сърдечната функция при 25 души, които консумирали типична западна храна, съдържаща от 2000 до 3000 калории дневно. Сърцето на хората, които консумират нискокалорична храна, работи все едно са с 15 години по-млади, сочат резултатите. Направените кардиограми показали, че тези хора имат "по еластични сърца".
"Става въпрос за първото изследване, което показва, че дълготрайното ползване на нискокалорична храна има благоприятно действие върху сърдечната дейност" казва Луиджи Фонтана. Според него не става въпрос за по-малко храна. Членовете на групата са консумирали типична средиземноморска храна. Избягвали рафинирани храни и полуфабрикати, безалкохолни напитки, сладкиши, бял хляб. Учените препоръчват консумирането на нискокалорична храна комбинирано с физически упражнения.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.