Червеното вино предпазва от кариес
Италиански учени са изследвали антибактериалните свойства на червеното вино и са установили, че то може да унищожава вредни за зъбите бактерии в устната кухина. Проучването, публикувано в Food Chemistry journal, е проведено с вино, чийто алкохол е премахнат.
Известно е, че алкохолът има антибактериални качества, но изследователите са решили да проверят свойствата на самото вино без етанола. Резултатите показват, че червеното вино, дори и безалкохолно, може да предпазва зъбите от опасните бактерии (Streptococcus mutans), които се хранят със захари и допринасят за деминерализацията на зъбния емайл.
Това е поредното научно доказателство за полезността на червеното вино, което намалява риска срещу много болести - от сърдечно-съдови, неврологични проблеми и рак.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Захарта в зърнените закуски уврежда зъбите
- Лазерното лечение навлезе в стоматологията, защото е ефикасно и безболезнено
- Червеното вино предпазва от мозъчен инсулт
- Искате зъби без кариеси? Яжте червени боровинки
- Няма „безопасен” кокаин
- Приемайте лекарства само с вода от чешмата!
- Лятото - сезонът на чревните инфекции
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.