Новини и статии

Захарта в зърнените закуски уврежда зъбите

Публикувано в: Здравни новини 23 December 2009

tb-raisin1200

Консумацията на подсладени със захар зърнени закуски със стафиди води до повишена киселинност на зъбната плака, което от своя страна увеличава риска от появата на кариеси. До това заключение са стигнали американски учени от университета в Илинойс.

Някои стоматолози смятат, че лепкавите и сладки храни (като стафидите) могат да причинят кариеси, защото зъбите се почистват по-трудно, но нови данни опровергават това твърдение.

Изследването, публикувано в Pediatric Dentistry, е обхванало деца на възраст между 7 и 11 години. Участниците трябвало да опитат различни храни, а след това е измервана киселинността в устата им. Резултатите показват, че готовите зърнени закуски водят до повишаване на киселинността на зъбната плака, което предизвиква увреждане на зъбите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16274 seconds