Искате зъби без кариеси? Яжте червени боровинки
Американски учени твърдят, че червените боровинки са полезни за зъбите, тъй като унищожават бактериите в устата, които атакуват зъбния емайл. Битката за добра устна хигиена всъщност се води срещу микробите, които се хранят с полепналите по зъбите захар и въглехидрати и произвеждат киселина, която разяжда повърхността на зъбите.
Лабораторните изследвания доказали потенциала на естествени съставки, които евентуално ще бъдат включени в пасти за зъби или в течности за изплакване на устата, за да се спре развалянето на зъбите, поясняват учените.
Червените боровинки съдържат съставки, които се борят с глюканите (молекули, които полепват по зъбния емайл и осигуряват убежище на бактериите). Тези съставки не унищожават самите бактерии, а техните укрепления. Учените са изолирали съставки, наречени проантоцианидини, в червените боровинки, които намаляват производството на глюкани със 70 на сто при опити с животни.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.