Съветите, които ни давате тук са доста полезни имайки предвид, че ние българите сме свикнали да готвим в големи количества, да с е храним, но и задължително от това да остане и за следващите няколко дни.През зимата месото и всичко се съхранява малко по лесно, тъй като ако живееш в къща може да оставиш нещо в мазето където да стои на студено.Но през летните дни месото в никакъв случай не трябва да стои толкова дни прави сте.Ядките са доста полезни с всичките тези полезни вещества,които пишете, че съдържат.
6 прости правила за съхранение на храната по празниците
Прясното месо в хладилник от три до пет дни, картофите на тъмно и хладно...
Това твърди проф. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той препоръчва спазването на още пет прости правила, които да ни помогнат да съхраним храната, така че да остане свежа и да не предизвика вредни последици за здравето, особено по празниците.
Замразяването е най-добърият метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н. При този метод се запазват голяма част от витамините. Замразяването обаче няма ефекта на стерилизацията - т.е. не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.
Ябълки, поставени между зеленчуците, забавят процеса на развалянето им. Ябълките обаче, най-вече повредените и гнилите, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци. Затова, когато подреждате фруктиерата вкъщи, не бива да оставяте продължително време бананите до ябълките.
„Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място", съветва проф. Хаджикинов.
При консервирането на храните, независимо от метода, трябва строго да се спазват съответните технологични параметри. Например при стерилизацията това са температурата и нейната продължителност, а също и херметизацията на затворените буркани. При осоляване - концентрацията на готварската сол, при замразяването - съответната температура. В противен случай има рискове при консумирането на тези храни.
Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. Те са за еднократна употреба и при измиване абразивните гъби, а също и използваните твърди четки при бутилките, набраздяват тяхната повърхност и така създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.
Източник: Health.bg
Вижте още
1 Коментар
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.