Плодовата диета увеличава кръвното налягане
Плодовата диета или високо-фруктозната диета увеличава риска от високо кръвно налягане, показва проучване на Центъра по здравни науки в университета в Денвър Колорадо, пише Еуропа прес.
Резултатите показват, че намаляването на консумацията на обработени храни и напитки с високо съдържание на фруктоза може да помогне за предотвратяването на хипертонията. Изследователи обясняват, че през последните години потреблението на фруктоза се е увеличило, паралелно с увеличаването на затлъстяването. През последните 20 години случаите на пациенти с наднормено тегло са нараснали значително. Учените са изследвали 4528 души над 18 години. Консумацията на фруктоза се изчислява чрез пиенето на повече плодове сокове, безалкохолни напитки, яденето на захарни изделия и сладкиши. Резултатите показват, че хората, които са консумирали повече от 74 грама фруктоза дневно увеличават риска от развитието на хипертония. Експертите продължават изследванията си в областта, за да открият дали ниско-фруктозната диета може да нормализира нивото на кръвното налягане и да предотврати развитието на нежелани заболявания.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Високото кръвно е свързано с проблемите с паметта
- Аспиринът като профилактика не е подходящ за здрави хора
- Кога плодовете и зеленчуците ни вредят
- Плодове и зеленчуци за здрав вид на лицето
- Открити са причинителите на непоносимостта към глутен
- Овесените ядки - хранителни и полезни
- Закусвайте, но разумно
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.