много противоречиви мнения
Кога плодовете и зеленчуците ни вредят
Те не са толкова безобидни, както изглеждат и за каквито ги приемаме. Кайсиевите ядки са отровни, а от сливите трябва да се откажете, ако страдате от захарен диабет Никой не може и не се опитва да отрече огромната полза от плодовете и зеленчуците. За нея се говори навсякъде и по всякакъв повод. Но едва ли някъде сте чули или прочели нещо за това, че някои плодове и зеленчуци са противопоказани при едни или други заболявания.
Освен това трябва правилно да се употребяват, защото някои от тях не са така безобидни, както ни изглежда. Затова бъдете внимателни, когато си избирате какви точно плодове, зеленчуци, горски плодове да сложите на вашата трапеза.
- Хората с язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, както и тези с гастрит, не трябва да употребяват пресни кайсии и праскови.
- Сушените зарзали, независимо дали са с костилки или без костилки, са вредни за болните от захарен диабет.
- В кайсиевите ядки се съдържа гликозидът амигдалин, който всъщност е отрова, ционоген.
- Ракитникът се отразява отрицателно на жлъчния мехур, на стомашно-чревния тракт и задстомашната жлеза.
- При затлъстяване, захарен диабет и повишена киселинност на стомашния сок следва да се откажете от сливите.
- Касисът и черноплодната офика са противопоказани при повишена съсирваемост на кръвта, т.е. сгъстена кръв.
- Сокове от касис и черноплодна офика не трябва да се приемат при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.
Яжте само по 1-2 резенчета лимон, за да не се обостри язвата ви
- Портокаловият сок е противопоказан при обостряне на язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника, а също и при хронични заболявания на задстомашната жлеза.
- Лимоновият сок предизвиква изгаряне, силни спастични болки и повръщане. Този цитрусов плод трябва да се употребява в съвсем малки количества - 1-2 резенчета с чай и мед. И то само след ядене.
- Ако сте решили да пиете пресен сок от цвекло, много внимавайте. Той води до силни спазми на кръвоносните съдове. Този сок трябва да престои 2-3 часа след като е изцеден, за да се изпарят вредните летливи фракции. Но е най-добре, ако го приемате в смес с ябълков или лимонов сок в съотношение 1:1. Така най-лесно се усвоява от организма.
Дините и краставиците съдържат нитрати и са опасни за деца и бъбречно болни
- Дините и краставиците съдържат нитрати и поради тази причина могат да предизвикат прилошаване, повръщане, стомашни болки и диария при съвсем здрави хора. Дините са опасни и за малките деца - ако се прекали с тях, може да се стигне до конвулсии и обезводняване на организма. Хората с бъбречни болести бързо ще получат колика и ще се почувстват много зле, ако обичат често да употребяват дини и краставици.
- Пълните хора и тези със затлъстяване не трябва да употребяват кисели краставички.
- Патладжаните. Когато презреят, техните плодове се насищат с т.нар. алкалоид соланин. Той също може да отрови организма, при което на човек му прилошава, започва да повръща, получава диария и чревни колики. Дори се стига до замъглено съзнание, гърчове и задъхване. Никога не забравяйте, че трябва да употребявате само млади патладжани. Ако все пак сте се натровили, най-добрата противоотрова е млякото. А също и яйченият белтък, както и супите.
Гроздето е противопоказано при захарен диабет
- Гроздето може да ви докара разстройство на стомашно-чревния тракт и метеоризъм. Желателно е да го ядете без кожичката, особено ако страдате от язвена болест на стомаха и ако имате проблеми с червата, бъбреците и пикочните и половите пътища. Гроздето е противопоказано за болните със захарен диабет.
- Крушите не трябва да се употребяват след ядене, още повече наред с това да пиете и вода от чешмата.
- Пъпешите и зелето са противопоказани за хора с язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника - те предизвикват подуване на корема.
- Киселото зеле не е полезно за хипертониците, за болните с бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и при хронични заболявания на черния дроб и различните видове колит.
Чесънът е вреден за епилептиците
- Кромид лук в суров вид може да провокира обостряне на чернодробните и бъбречните болести. Безопасен е вареният лук, той засилва обменните процеси.
- Кореноплодните зеленчуци и черната ряпа се отразяват отрицателно на чернодробната функция.
- Не яжте чесън, ако страдате от епилепсия, хипертония, възпалени бъбреци. Не се препоръчва и на бременните жени.
- Хрянът е много вреден и абсолютно противопоказан за страдащи от болести на стомашно-чревния тракт.
- Маринованите домати са вредни за хора, страдащи от стомашно-чревни разстройства с повишена киселинност. Те не се препоръчват на болни с хипертония, порок на сърцето и атеросклероза.
Източник: Блиц
Вижте още
- Есенни плодове и зеленчуци подготвят организма за зимата
- Чесънът и лимонът - истинският цяр за всяка болест
- Кълновете – лекуват и подмладяват
- Защо децата трябва да си изяждат зеленчуците?
- По-малко калории - по-дълъг живот
- Защо закуската е най-важното ядене през деня
- ДНК тест ще може да определя подходящата диета
1 Коментар
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.