Нездравословните храни предизвикват и депресия
Британски учени са открили връзка между вредните храни и депресивните състояния, съобщи Би Би Си. В изследването, публикувано в British Journal of Psychiatry, са взели участие 3500 доброволци на средна възраст.
Участниците са разделени на две групи - едните консумирали плодове, зеленчуци, риба и др. полезни храни (пресни и/или органични), а другите - сладки неща, пържени храни, високомаслени млечни продукти, месо и др.(преминали топлинна или друга обработка - добавяне на сол, захар и т.н.). След като са взети предвид фактори като пол, възраст, образование, физическа активност, вредни навици и хронични заболявания, е установено наличието на бъдещ риск от депресия в зависимост от диетата.
Тези, които консумират повече полезни храни, имат 26% по-малък риск от депресия в сравнение с любителите на вредни храни, които са с 58% по-застрашени.
Вижте още
- Няколко симптома, които не трябва да пренебрегвате
- Интернет повишава риска от депресия?
- Вредните храни повишават риска от алергии при децата
- Не ям, а пълнея... Каква е тайната?
- Маниакалността на финландците по диетите не ги спасява от наднорменото тегло
- Сандвичите и пицата отслабват паметта
- Бързото хранене променя и поведението
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.