Може ли консумацията на зеленчуци да намали риска от белодробен рак?
Европейски учени твърдят, че пушачите, които консумират най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци намаляват риска си от рак на белите дробове с 23%. Всеки допълнителен вид плод или зеленчук понижава риска от заболяването с още 4%. Листните, кореноплодните зеленчуци, разновидностите на зелето, гъбите, чесънът и лукът са сред полезните природни продукти. Плодовете от своя страна могат да бъдат пресни, сушени или консервиране.
Плодовете и зеленчуците съдържат голям брой полезни вещества, които могат да предпазват от различни заболявания и понеже учените все още не са съвсем наясно за необходимите количества и видове, те препоръчват да се консумира възможно най-разнообразни растителни продукти. Специалистите обаче предупреждават, че на пушачите не им е позволено да запалят цигара, само защото са хапнали салата на обяд.
Данните от изследването доказват връзката между зеленчуците и риска от рак, но не означава, че определен хранителен режим може да предпазва напълно от болестта. Най-сигурният начин за превенция на рака на белия дроб е отказът от тютюнопушенето, допълват експерти.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.