Консумирането на нездравословни храни води до депресия
Консумирането на транс мазнини и наситени мазнини, каквито се намират в чипса, бисквити, вафли и др., увеличават риска от депресия, сочи изследване на испански учени, публикувано в САЩ.
Те свързват нездравословните храни със симптомите на депресия. Учените са констатирали същевременно, че зехтинът, който е богат на мононаситени мастни киселини /омега 9/ и който е база на средиземноморската кухня, допринасят за намаляване на риска от психични заболявания.
Авторите на изследването са анализирали хранителните навици на повече от 12 000 доброволци в продължение на 6 години. В началото на изследването нито един от участниците не е бил с депресия. В края - 657 от тях са страдали от симптоми на депресия. Учените са установили, че сред всички доброволци, онези, които са консумирали транс и наситени мазнини "имат с 48% по-висок риск от депресия".
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Депресията удвоява риска от наднормено тегло
- Висококалоричното хранене през бременността е рисково за децата
- Някои диети могат да отпушват артериите
- Как да подхождаме при консумацията на мазнини
- За бистър ум - плодове и зеленчуци
- Добро хранене и упражнения за остър ум
- Сандвичите и пицата отслабват паметта
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.