Как да подхождаме при консумацията на мазнини
Всеизвестно е, че бургерите, пържените картофи и пицата са много мазни. Малцина обаче знаят, че някои зеленчуци и полезни риби съдържат голямо количество мазнини. Въпреки че не всички са вредни, мазнините играят важна роля в диетата и те също като калориите трябва да се пресмятат. Грамажът на поетите мазнини е също толкова важен, колкото и калориите.
Какво е нормалното количество мазнини, което може да се поема?
Препоръчва се мазнините да не съставляват повече от 30% от дневните калории. Това твърди д-р Ан Уулф от Медицинския университет във Вирджиния. При 2 хиляди калории, това означава по-малко от 65 грама мазнини на ден. Обикновено хората поемат обаче много повече.
Възприето е мазнините да се делят на "добри" и лоши". Лошите са наситените и трансмазнините, които се свързват с редица здравни проблеми /сърдечни болести, диабет и затлъстяване/. Добрите мазнини - ненаситените, предпазват от тези заболявания. Това не означава, че може да се приемат в неограничено количество, защото от всички видове мазнини се напълнява. Старайте се повечето от мазнините, които приемате да са ненаситени, наситените да са по-малко от 20 грама и да не ядете почти никакви трансмазнини.
Мазнините във всекидневното меню
Помислете за храните, които ядете най-често. Какви са мазнините, които приемате с тях? Информацията за количеството мазнини /обикновено от „лошите"/ в тях ще е полезна, ако искате да ги контролирате:
- Един хамбургер: 36 грама
- Един сандвич с риба: 24 грама
- 10 пържени картофчета: 8 грама
- 30 грама картофен чипс: 10 грама
- Парче пица със сирене: 8 грама
- 45 грама колбас: 16 грама
- Един хот дог: 14 грама
- Трифилии бекон: 10 грама
- 30 грама/ 28.3/ сирене чедар: 8 грама
- Чаша пълномаслено мляко: 7 грама
- Една чаена лъжичка масло или маргарин: 4 грама
- Една порция от почти всички видове хляб, макарони и зърнени храни: около 1 грам
Храни с неочаквано високо съдържание на мазнини:
- Пуканки/ заради начина, по който се приготвят/
- Готови пакетирани храни със сосове, масло или олио
- Шарени червени меса, включително говеждо и агнешко
- Кожата на пилешкото месо
- Сосове за салати
Известно е, че зехтинът и другите видове олио са мазни, но това се отнася и за орехите, маслините, авокадото и някои риби, като сьомгата, скумрията и сардините. Тези храни съдържат добрите ненаситени мазнини, но контролирайте количествата, за да не качите килограми.
След като сте наясно със съдържанието на мазнините в много храни, внимавайте да не поемете цялото допустимото количество само при едно хранене. Пресмятайте мазнините, които поемате и техния вид - наситени, ненаситени и трансмазнини. Цената си заслужава - добро самочувствие, здраво сърце, стройна фигура.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.