За бистър ум - плодове и зеленчуци
Всекидневната употреба на плодове и зеленчуци пази мозъка и подобрява познавателните способности. Това е изводът от проучването на международна изследователска група от Германия, Италия и САЩ.
Проследена била взаимовръзката между консумацията на плодове и зеленчуци, антиоксидантния статус в кръвната плазма и умствената дейност при 193 здрави доброволци на възраст от 45 до 102 год. Установено е, че хората, които консумирали всекидневно около 400 гр. плодове и зеленчуци, имали по-високо ниво на антиоксиданти в организма и ниски показатели на увредени от свободни радикали липиди. При тази група когнитивните показатели били значително по-високи, отколкото при тези, които приемали по-малко от 100 грама плодове и зеленчуци дневно.
Медиците съветват тези продукти да бъдат достатъчно голяма част от менюто още от ранна възраст, за да се избегнат старческите нарушения в мозъчната дейност.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Искате златист тен? Яжте плодове и зеленчуци
- Гроздовият сок ограничава загубата на памет
- Есенни плодове и зеленчуци подготвят организма за зимата
- Изхвърлете белачките - яжте плодовете и зеленчуците с кората
- Сандвичите и пицата отслабват паметта
- Ензим в пъпешите намалява стреса
- Храни, стимулиращи възпроизводството на неврони
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.