Гроздето помага при диабет
Молекула с естествен произход, наречена резвератрол, влияе върху нивото на инсулин при лабораторни мишки даже когато са били подложени на диета, богата на мазнини. Резвератролът е растителен антиоксидант, който се съдържа в семената, люспата и в малки количества в листата на гроздето.
Ново изследване, проведено в медицинския център на Университета в Тексас, САЩ, е доказало, че прякото въздействие на веществото, съдържащо се в гроздето, върху определени белтъци в мозъка представлява до някаква степен защита от захарна болест.
„Нашият експеримент показва, че мозъкът играе важна роля в регулацията на антидиабетичното въздействие на резвератрола, независимо от промените в храненето и теглото на болните" - казва д-р Роберто Копари, водещ автор на изследването. Той обаче подчертава, че получените данни не водят до лъжливия извод, че употребата на продукти от червено грозде (като вино) може да облекчи състоянието на диабетиците. Според д-р Копари, за да се натрупа в мозъка достатъчно количество резвератрол, аналогично на използваното в експеримента, трябва да се изпие толкова вино, че това несъмнено ще предизвика най-неблагоприятни последици за здравето и най-вече за черния дроб.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Гроздето предпазва от метаболитен синдром
- Tютюнопушенето, високото кръвно налягане и диабетът водят до деменция, според проучване
- Здраве, свежест и релакс в чаша
- Гроздето – една от храните, които ставите обичат
- Край на борбата с килограмите!
- Какви са предимствата на органичната храна?
- Витамин Д увеличава шансовете за оцеляване при меланома
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.