Новини и статии

Зехтинът потиска възпалителните процеси

Публикувано в: Хранене и диети 20 April 2010

oliveoil1

Консумацията на големи количества зехтин потиска гените, причиняващи възпалителни процеси, които могат да предизвикат сърдечни и други проблеми.

Испански учени са установили, че готвенето или прибавянето на зехтин към храната е ключов елемент в средиземноморската диета, който може да „изключва" активността на имунните клетки, като ги прави по-безопасни за организма. Резултатите от изследването, публикувано в BMC Genomics, показват, че фенолите в зехтина деактивират гените, свързани с възпаленията.

Учените препоръчват консумацията на ненаситени мазнини (зехтин, олио от рапица) вместо наситените (масло, мас). Всяко олио обаче трябва да се приема с мярка, заради калоричността му.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09087 seconds