Соя и броколи за профилактика на рака на дебелото черво
Две проучвания (американско и шотландско) показват, че хранителният режим, богат на броколи и соя, може да лекува и дори да предотвратява ракa на дебелото черво. Изследователите са установили, че тези продукти не само защитават организма от вредни вещества, причиняващи рак, но и могат да се борят с болестта.
Тайната на соята вероятно се крие в естествените липиди, чиито високи нива карат раковите клетки да се самоунищожават. Процесът, известен като апоптоза, е ключов елемент в предотвратяването на рака на дебелото черво. Предишни изследвания показват, че соевите продукти могат да намаляват риска от рак, както и да понижават кръвното налягане и нивото на холестеролa. Наблюдаван е и положителен ефект върху риска от остеопороза. Броколито (също зелето и карфиолът) пък има свойството да повишава нивата на протеин, който защитава организма от вредните вещества, които предизвикват рак, твърдят учените, цитирани от в. "Дейли Експрес".
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.