Сокът от червено цвекло повишава издръжливостта
Британски учени са установили, че консумацията на сок от червено цвекло удължава издръжливостта при спорт с до 16%, съобщи Би Би Си.
Проучването, публикувано в Journal of Applied Physiology, показва, че зеленчукът съдържа нитрат, който намалява употребата на кислород от организма, и така упражненията стават по-малко уморителни. Не е ясен механизмът, по който цвеклото въздейства на кислородното изгаряне, но специалистите смятат, че откритието ще представлява интерес за професионалните спортисти, за хората с респираторни проблеми и др.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.