Сочни и хрупкави лакомства за остър ум
Те допълват вкус и хрупкавост на хлебните изделия, зърнените храни и киселото мляко. Освен това са полезни и за мозъка. Става дума за горските плодове и орехите.
Оказва се, че полифенолите в орехите и горските плодове помагат да се потуши възпалението и да се намали оксидативния стрес, който може да увреди мозъка и да доведе до проблеми с паметта.
В действителност полифенолите в плодовете и орехите - както и в гроздовия сок - са толкова мощни, че те могат дори да помогнат да се възстановят когнитивните увреждания. Например, едно проучване на възрастни хора с лека деменция разкрило, че тези, които консумирали гроздов сок, се представили по-добре на тестовете.
Затова поръсете с ядки и плодове зърнената си закуска, сервирайте я с гроздов сок и се насладете на резултатите – бистър и свеж ум за по-дълго. Ето и някои други хитрини, които ще ви помогнат да задържите „светлината във вашия фар” за по-дълго време.
Яжте мазнини – такива, които се съдържат в рибата.
Оставете дивана да си почине от вас – мозъкът обича действието.
Тренирайте мозъка си – пъзели, кръстословици, игрословици, ребуси и т.н. Това са бягащите пътечки и гиричките за вашия мозък. Не пропускайте тази тренировка.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.