С лице към даровете от природата
През изминалия век светът живя под знака на напредъка във фармацевтиката и новите животоспасяващи лекарства, които тя предлага. В същото време започна и реабилитацията на традиционните средства за лечение, на които са разчитали предците ни от най-стари времена. Те получават всеки ден признание като истински голямо богатство.
В действителност модерната медицина разчита на растенията много повече, отколкото предполагаме, отбелязва американската изследователка на свойствата и приложението на билките Катрин Улбрихт, доктор по фармакология. На практика, казва тя, всички най-популярни лекарства произхождат от билките. Аспиринът е синтетична версия на една съставка на върбата. Много статини са произведени на основата на фунгите, а препаратът тамифлу - на китайския звезден анасон. Нови и нови изследвания потвърждават забележителната ефективност на билките.
Маточината е балсам за мозъка
От стари времена маточината /Melissa officinalis/ се използва за премахване на тревожността, за подобряване на паметта, съня и храносмилането. Още през 1597 година английският билкар Джон Джерард пише, че " маточината е добро средство срещу ухапвания от отровни животни, успокоява сърцето и премахва меланхолията и тъгата". Ако ви предстои важно събитие - изпит, представяне и т.н., един чай от маточина преди лягане ще ви помогне да се наспите добре и да бъдете спокойни и съсредоточени.
Учените са установили, че тази билка е полезна и при екстремни ситуации. След прилагането на ароматерапия с маточина в продължение на 1 месец напрежението при пациентите с тежка деменция спаднало. Значително отслабване на симптомите на деменцията и напрежението е регистрирано при пациенти с алцхаймер след 4-месечно лечение с тинктура от маточина. Маточината успокоява повишената дейност на щитовидната жлеза, бори вирусите, ускорява лечението на херпеси на устата и предпазва от появата на нови.
Начин на употреба: 1-2 чаени лъжички изсушена маточина се запарва в гореща вода от 5 до 10 мин. Ежедневното пиене на чай от маточина действа успокоително. Ако взимате лекарства за щитовидната жлеза, не пийте такъв чай, преди да уведомите личния си лекар.
Лукът като универсален лек
В много култури лукът се смята за универсално лекарство. В Близкия изток с него се лекува диабет. В началото на 20-и век лекарите в САЩ го препоръчват срещу респираторни и храносмилателни проблеми. Древните гърци вярвали, че лукът увеличава физическите способности и по време на олимпиадите карали участниците в игрите да пият сок от лук и да мажат телата си с него.
Няколко нови проучвания потвърждават, че съдържащите се в лука тиосулфинати намаляват симптомите на диабета и предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидът quercetin в лука предпазва от възпаленията, свързани с алергиите, както и от язва на стомаха и рак на дебелото черво, езофагуса и гърдата. Изглежда, че древните олимпийци са имали право: проучване през 2009 г. установи експериментално - екстракт от quercetin увеличава физическата издръжливост.
Организмът усвоява quercetin от лука 3 пъти по-бързо, отколкото от ябълките, установиха биохимиците. Най-много тиосулфинати има в червения лук. Топлинната обработка намалява действието на тези вещества, затова е добре лукът да се консумира суров или леко задушен.
Люти чушлета срещу болка
Смята се, че лютите чушлета или чили, както ги наричали ацтеките, са пренесени в Европа от Христофор Колумб. По-късно те започнали да се употребяват като храна и лекарство в целия свят. Народните лечители използвали лютите чушлета като болкоуспокояващо средство и дори като афродизиак.
Научните изследвания потвърждават, че капсаицинът в чушлетата - веществото, на което се дължи тяхната лютивина - действа болкоуспокояващо. То намалява мускулните болки, постоперативния дискомфорт и облекчава артрита. Според учените, капсаицинът блокира химическите проводници, чрез които сигналите за болка достигат до мозъка. Най-ново проучване доказа, че съставките в лютите чушлета помагат за стопяването на коремните тлъстини и за контролиране на нивото на кръвната захар. Пациентите, които приемали на обяд храни, съдържащи капсаицин, имали повишено ниво на регулиращия захарта хормон и понижено ниво на хормона на глада грелин.
Живовлякът - най-добрият приятел на кожата
Живовлякът е разпространен във всички части на света и е традиционно лекарство срещу кожни болести. Още през 12-и век известната лечителка Хилдегард фон Бинген препоръчвала налагането с листа от живовляк върху ухапвания от насекоми, а индианците лекували с него рани и изгаряния.
Съвременните проучвания доказват антибактериалните и противовъзпалителните свойства на живовляка. Семената му се използват и като средство срещу запек.
Живовлякът се разпознава трудно, затова е най-добре да си го доставите от билкова аптека. Половин чаша сушен живовляк се накисва от 10 до 15 минути в 2 чаши гореща вода. Парче от чист плат се напоява с отварата и се налага върху болното място на кожата за половин час, като компресът се сменя няколко пъти.
Магданозът пречиства пикочните пътища
Тези свойства са описани през 1629 г. от аптекаря Джон Паркинсън в препоръките за лечение до английската кралица. Същото предписание давали и американските лекари, известни като еклектиците, които практикували от средата на 18-и до началото на 20-и век и използвали предимно билки, растящи в Северна Америка. Паркинсън препоръчвал да се дъвчат листа от магданоз за премахване на миризмата на лук в устата.
Съвременната урология потвърждава, че корените на магданоза активизират отделянето на урина. Германски учени са установили, че магданозът лекува цистит и други нарушения на пикочните пътища.
При инфекция на пикочните пътища 3 пъти дневно се пие чай, приготвен от 2 грама магданоз /не непременно корени/ или 2 до 4 милилитра тинктура - 3 пъти на ден. За поддържане на доброто състояние на пикочните пътища яжте редовно магданоз - прибавяйте го към всякакъв вид ястия.
Глог за укрепване на сърцето
Още в древността билкарите в Китай, Европа и Америка използвали листата, цветовете и плодовете на глога за укрепване на сърцето. Лекарите в Рим предписвали глог на пациенти с изтощено сърце. Сладката и мармаладите от глог са много популярни и днес в Европа и Америка. В същото време актуални научни данни потвърждават, че антиоксидантите в глога увеличават притока на кръв към сърцето и облекчават симптомите при заболявания на коронарните артерии. Установено е също, че флавоноидите в глога предпазват и лекуват от аритмия и инфаркт. Екстрактът от глог укрепва сърцето и подобрява снабдяването му с кислород.
Ако имате кардиологични проблеми и високо кръвно налягане, посъветвайте се с лекар как да приемате глога - във вид на чай, тинктура или капсули. Специалистите препоръчват доза от 60 милиграма 3 пъти на ден.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.