Овесените ядки - хранителни и полезни
Какъв по-добър начин за набавяне на сила и енергия сутрин от пареща купа с прясно приготвена овесена каша.Овесът се събира през есента, но е достъпен през цялата година и участва в различни здравословни ястия.
Овесът е издръжлива зърнена култура, която може да вирее и при лоши почвени условия. Отличителният вкус се дължи на процесите на обработка след почистване. Тенджера с прясно приготвена овесена каша е перфектният начин да започнете деня си, особено ако се опитвате да предотвратите или се лекувате от сърдечни заболявания и/или диабет.
Овесът, овесените трици и ядки съдържат специфичен вид влакна, известни като бета-глюкани. Още през 1963 г. проучване е доказало благоприятните ефекти на това специално влакно върху нивото на холестерола.
Изследванията показват, че хората с висок холестерол се нуждаят само от 3 грама разтворими фибри дневно (количеството в една купа овесени ядки), за да намалят общия холестерол с 23.8%. Това е от голямо значение, тъй като всеки 1% спад води до 2% понижаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Нови данни сочат, че овесените продукти могат да имат и друг защитен механизъм. Антиоксидантни съединения, наречени avenanthramides, помагат за предотвратяваното на уврежданията от свободните радикали, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Овесът и другите пълнозърнести храни са богат източник на магнезий, минерал, който играе ролята при образуването на повече от 300 ензима, включително такива, свързани с абсорбирането на глюкоза и секрецията на инсулин. Овесените ядки са отличен източник на манган, селен, витамин В1, диетични фибри, магнезий, фосфор и др.
Редица изследвания са доказали, че редовната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от диабет тип 2.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Tютюнопушенето, високото кръвно налягане и диабетът водят до деменция, според проучване
- Една ябълка на ден за по-силен имунитет
- 10 въглехидрата, които топят мазнини
- Добро храносмилане с правилните храни
- Защо трябва да ядете качествен хляб
- Лук срещу стареене на мозъка
- Шоколадът и водата пречат да спрем да се тъпчем
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.