Храненето при туберкулоза
Диетата при болни от туберкулоза е насочена главно към повишаване на защитните сили на организма. Лечебното хранене трябва да осигури веществата, необходими да компенсират повишения разпад на белтъчините и витамините, прекомерното изразходване на минералите в организма и възстановяването на обмяната на мазнините и въглехидратите.
Особености на правилното хранене при туберкулоза
- При страдащите от туберкулоза е забавен процесът на окисление в организма, което неминуемо води до недостатъчно усвояване на хранителните продукти. Ако в това време се прекали с яденето, може да се стигне до интоксикация. Затова, независимо че болните от туберкулоза се нуждаят от по-усилено хранене, калоричността на менюто не бива да превишава обичайната норма с една трета.
- Туберкулозата може да доведе до общо забавяне на обменните процеси в организма, което да доведе до затлъстяване. Затова болните, които са склонни към наднормено тегло, не бива да увеличават в никакъв случай калоричността на приеманата храна, когато туберкулозата е в ремисия.
- Възможно е болните да страдат от задържане на течности. В такива случаи е необходимо количеството на приеманата готварска сол да се намали до 6 г на ден.
Основни принципи на лечебното хранене
- Всекидневна употреба на не по-малко от 100 г белтъчини, като не по-малко от половината трябва да бъдат животински - месо, извара, мляко, яйца, сирене.
- Намален прием на въглехидрати. Пределно допустимата норма, заедно с хляба, е 450 г.
- Не по-малко от 120 г мазнини дневно. Една трета от това количество трябва да е от растителен произход.
- Повишен прием на витамини: витамин А - 5 мг, С - 200 мг, В1 - до 5 мг.
- Течностите трябва да бъдат не повече от един литър на денонощие.
- Болните трябва да се хранят на 2,5 - 3 часа на малки порции.
Разрешени храни
- Всички видове хляб.
- Колбаси с гарантирано добро качество.
- Всички млечни продукти.
- Масло. Лесноусвояеми мазнини, богати на витамин А.
- Яйца - не повече от две на ден.
- Нетлъсти месни продукти.
- Нетлъста риба.
- Хайвер, пастет от черен дроб.
- Овесени ядки.
- Плодове и зеленчуци.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.