Целина и магданоз пазят от левкeмия
Консумирането на целина и на магданоз, съдържащи флаваноида апигенин, може да помогне за предотвратяването на левкемия, открили холандски учени.
Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген, Холандия, съобщи, че изследванията са показали, че апигенинът, който обикновено се среща в плодовете и зеленчуците, може да спре развитието на два вида клетки при левкемията и да намали шансовете им за оцеляване. Откритието показва, че апигенинът може да е ключът към предотвратяването на левкемията, обясни Пепеленбош.
Той обаче предупреди, че според резултатите от изследването веществото проявява устойчивост при химиотерапия, което означава, че може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия. „Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението", пише в Пепеленбош в изследването, публикувано във в. „Cell Death and Disease".
Източник: БГНЕС
Вижте още
- С лице към даровете от природата
- Откритията на 2009 в борбата с рака
- Майката може да предаде рак на бебето още в утробата
- Най-добрите афродизиаци
- Сладките изкушения правят лоша услуга на децата
- Млечните храни предотвратяват миома
- Пулмологът: Смекчаването на забраната за пушене е лицемерно и безотговорно
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.