
Нарът намалява риска от рак на гърдата

Американски учени са установили, че вещества в екзотичния плод нар могат да възпрепятстват появата на рак на гърдата. Проучването, публикувано в Cancer Prevention Research, е проведено в лабораторни условия и показва, че елаготанинът блокира производството на естроген, който може да подпомага развитието на ракови клетки.
Все още е неясно какво количество от веществото ще бъде необходимо, за да се постигне положителен ефект при хора. Вероятно само консумацията на плода няма да бъде достатъчна, тъй като елаготанинът не се абсорбира добре в кръвта, допълват учените.
Откритието един ден може да доведе до разработването на лекарства срещу рак, но преди това са необходими още изследвания, които да докажат ефикасността и безопасността на сока от нар при лечението на злокачествени заболявания.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Бета блокерите вероятно блокират разпространението на рака
- Чаша чай дневно намалява риска от рак на яйчниците
- Учени откриха ген, отговорен за 50% от случаите на рак на гърдата
- Защо трябва да ядем нар
- Сирената - дар за небцето и здравето
- Д-р Л.Емилова: Генномодифицираните храни са опасни
- Есенни плодове и зеленчуци подготвят организма за зимата
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.