Зехтинът предпазва от рак на гърдата
Испански учени от университета в Барселона са установили, че зехтинът атакува туморите на млечната жлеза, забавя растежа им и предотвратява увреждане на ДНК-то. Изследването, публикувано в Carcinogenesis, показва, че маслиновото олио блокира протеините, които подпомагат развитието на злокачествените клетки.
Специалистите препоръчват да се консумират по около 50 мл (или 10 чаени лъжици) зехтин дневно, за да се наблюдава ефект върху риска от рак. Експертите обръщат внимание на факта, че средиземноморската диета, в която зехтинът участва активно, има по-голямо влияние върху организма, отколкото се е смятало. Тя оказва положителен ефект върху сърдечните проблеми, различни видове рак, заболявания като алцхаймер, паркинсон и др.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Ябълките укрепват имунитета и удължават живота
- Ранното оплешивяване има и добра страна
- Профилактиката - най-лошият враг на рака на гърдата
- Нови открития за генетичния риск от рак на гърдата
- Белият хляб удвоява риска от сърдечни заболявания
- Когато ставите се „обаждат”
- Цигарите увреждат ДНК на нероденото бебе
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.