Защо обичаме сладко или солено?
Оказва се, че влечението към определени вкусови усещания не е случайно. Слабостта към шоколад възниква, например, заради недостиг на серотонин, хормона на удоволствието.
Американски учени са провели изследване с участието на 18 000 души, като целта била да открият връзка между характера на човека и хранителните му предпочитания.
Горчивите храни обикновено са предпочитани от хора, постоянно намиращи се в центъра на вниманието, а млечните продукти са любими на сдържаните интроверти, склонни към уединение. Жизнелюбивите личности, непрекъснато подчертаващи своята уникалност, обожават бонбоните.
Според авторите на експеримента хората, които обичат солено, не само изпитват дефицит на определени минерални вещества, но и са личности, плуващи по течението и смятащи, че съдбата им не се определя от тях, а от външни обстоятелства. Любовта към лютивата храна е признак не само на нестабилно кръвно налягане, но и на педантичност. А пристрастието едновременно към сладко и солено е типично за талантливите и творчески натури.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Разкриха механиката на синдрома на внезапна смърт при децата
- Физически натоварвания срещу депресия
- Как да запазим енергията си, без да посягаме към сладкото
- Компютърът засилва апетита към сладкото
- Жените оптимистки живеят по-дълго
- Липсата на сън изостря чувството на глад
- Необходимите приятелства за жената
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.