Ябълки срещу рак на дебелото черво
Една ябълка на ден понижава с една трета риска от развитието на рак на дебелото черво, а две са напълно достатъчни да намалят опасността от злокачественото заболяване почти наполовина. Това твърдят учени от Ягелонския университет в Краков.
Те провели проучване сред 592 пациенти на болнично лечение, страдащи от рак на дебелото черво, които трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина има на хранене и на живот. След това резултатите били сравнени с тези на 700 здрави доброволци.
Оказало се, че ябълките имат мощно антиканцерогенно действие дори и за хората, в менюто на които не присъстват други плодове или зеленчуци. При предишни проучвания беше доказано, че редовната консумация на тези плодове предпазва от редица заболявания като инфаркт, инсулт, рак на гърдата и удължава живота.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Алкохолът увеличава 7 пъти риска от рак на хранопровода
- Учени откриха как да накарат имунната система да се бори с рака
- Растителни храни срещу рак на дебелото черво
- Нови кръвни тестове улесняват откриването на рак
- България кандидатства за 8 млн. евро за борба с туберкулозата
- Когато грипът ви сграбчи...
- Предстоят изследвания за мултирезистентна туберкулоза
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.