Солта и подсладителите са заплаха за бъбреците
Храните с високо съдържание на сол и изкуствени подсладители повишават риска от заболявания, свързани с влошена бъбречна дейност. Това съобщиха учени по време на годишния форум на американските нефролози в Сан Диего, Калифорния.
За да изследват въздействието на натрия и подсладените със захарозаместители напитки върху функцията на бъбреците, те наблюдавали здравословното състояние и хранителните навици на повече от 3000 хил. жени. Установено е, че тези от жените, които имали здрави бъбреци, консумирали съвсем малко сол. Изводите от същото изследване сочат, че две и повече напитки с изкуствен подсладител дневно ускоряват влошаванeто на бъбречната дейност. Подобна връзка при приемащите напитки със захар не е открита.
Въпросната зависимост обаче била валидна и след като се отчетат всички останали фактори, влияещи върху бъбреците - възраст, високо кръвно, затлъстяване, диабет, пушене.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.