Нисковъглехидратното хранене може да увеличи холестерола
Американски учени са установили, че диетите, които са с ниско съдържание на въглехидрати, но относително богати на мазнини, помагат за намаляването на излишните килограми, но ефектът не е положителен при редуцирането на лошия холестерол.
Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 32 доброволци с наднормено тегло. Една част от тях са подложени на нисковъглехидратен хранителен режим, а останалите на диета с високо съдържание на въглехидрати. И двете групи загубили средно по 6 килограма за 6 седмици, но участниците, консумирали по-малко въглехидрати, имали повишен лош холестерол, а останалите намалили нивото му. Установено е още, че доброволците от първата група имат повишаване на нивата на свободните мастни киселини в кръвта, които се освобождават при разрушаване на наситените мазнини. Това затруднява черния дроб да складира глюкоза, което води до повишаване на захарта и риска от диабет.
Заключението на специалистите е, че богатите на мазнини диети всъщност имат негативен ефект върху метаболизма по време на отслабването.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Как да се разпознае рискът от инсулт
- Колата повишава диабетния риск при бременните
- Диетите водят до метаболитен синдром
- Рискът от деменция се повишава от високия холестерол
- Храненето през бременността влияе на пола на бебето
- Какво да ядем за повече енергия?
- Бъдещите майки трябва да ядат повече риба заради мозъка на бебето
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.