Мангото предпазва от листериоза
Естествените вещества в мангото помагат за предотвратяването на заразяване с инфекцията листериоза, с която човек може да се зарази чрез храни от животински произход и зеленчуци, откриха канадски учени от Университета Алберта.
Фенолните чисти съединения танин, извлечени от мангото, а също открити в семките на гроздето, блокират различните патогенни щамове на бактериите, включително и листерията, потенциално опасна бактерия, заразяваща месото. Именно заради заразени продукти с тази бактерия през миналата година в Канада беше регистрирана епидемия от листериоза, която отне живота на 21 души. Мангото е на пето място в света по отглеждане сред основните плодови култури в земеделието. Канадските специалисти смятат, че мангото може да се използва широко за разработването на лекарства за борба с листериозата.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Кои храни предпазват от кариес
- Вегетарианството не пази от всички видове рак
- Какви рискове крие среднощната инвазия на хладилника?
- Хлебната коричка препятства образуването на тумори
- Мигрена, запек, висок холестерол? Хапнете грозде.
- Белият хляб удвоява риска от сърдечни заболявания
- Срещу грипа - повече внимание към храненето
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.