tralala
Как да пием кафе без да губим антиоксидантите в него?
Някои добавки към кафето намаляват неговите полезни качества. Любителите на кафето трябва да спазват две правила: да не добавят растителна сметана и да не прекаляват със захарта. Ново изследване установило, че захарта и сметаната, която не е произведена от мляко, унищожава до голяма степен полезните свойства на кафето като блокира здравословните антиоксиданти в запарката.
Участниците в изследването били помолени да пият кафе по 3 различни начина - чисто, с малко пълномаслено мляко и със захар или с растителна сметана. Взетите от тях след това кръвни проби показали различни стойности на хлорогенна киселина - антиоксидант в кафето, който допринася за благотворния ефект на кафето при намаляване на риска от диабет. Оказало се, че млякото почти не влияе на стойностите на това вещество, а растителната сметана и захарта ги намалява с 23-29 %.
Учените не са изяснили докрай защо захарта и растителната сметана унищожават антиоксидантите в кафето. Изследванията ще продължат, а и трябва да се отговори на някои въпроси за ефекта на млякото - някои проучвания са показали, че в чая млечните протеини се свързват с хлорогенната киселина и спират постъпването на антиоксидантите в организма.
Със сигурност може да се каже, че колкото по-малко неща добавяте към кафето си, толкова е по-добре за здравето ви. Освен това, като не добавяте захар няма да приемате излишни калории. Ако държите на млякото, добавяйте по няколко капки и то обезмаслено. Пълномасленото мляко и повечето растителни сметани съдържат наситени мазнини.
Източник: Health.bg
Вижте още
1 Коментар
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.