Бременните жени не трябва да консумират лакрица
Жените, които прекаляват с консумацията на продукти, съдържащи лакрица /сладък корен/ по време на бременност, излагат своето дете на риска от възникване на интелектуални и поведенчески нарушения.
Лекари от Университета на Хелзинки и Университета на Единбург са установили, че деца, чиито майки са употребявали по време на бременност много продукти с лакрица имат по-лоши конгнитивни способности, страдат от синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Медиците смятат, че основният компонент на лакрицата, глициризин, има негативно действия върху пациентите и позволява на хормона на стреса да премине от майката към плода. Високите равнища на този хормон под названието глюкокортикоид отрицателно влияят на развитието на мозъка на бебето и се асоциират с поведенчески разстройства в детството.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Стресът засяга повече жени
- Природата в помощ на красотата
- Да излъжем времето с няколко трика за подмладяване
- Алкохолът предпазва мъжете от сърдечни заболявания
- Пушенето по време на бременността влияе на детската психика
- Семинар “Препоръки за успешно кърмене”
- Кърменето понижава риска от рецидив на множествена склероза
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.