Без сериозни нарушения при производството на диетичен хляб
Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове. Това показват резултатите от проверката на МЗ, която продължи от 11 до 20 януари. По време на нея бяха инспектирани 535 фурни и 891 магазина. При проверката се изследваха вида и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.
В 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните, показват резултатите. Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения. Наложените санкции ще бъдат от 500 до 1000 лв. Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.
76 проби от различни хлябове са изследвани за органолептични показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в 6-те официални акредитирани лаборатории на РИОКОЗ. В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол. Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито. Допълнително ще се извърши анализ за съдържанието на влакнини (фибри) в хляба в НЦООЗ.
Източник: Министерство на здравеопазването (МЗ)
Вижте още
- Хлябът полезен за здравословното тегло на децата?
- Защо трябва да ядете качествен хляб
- Пациентските организации се обединиха в голяма структура
- Пациентите ще доплащат 25% от лекарствата в позитивния лекарствен списък
- Помощ! Имам пърхот
- Микрочип за по-дълъг живот
- Няколко чаши кафе помагат в борбата с чернодробни заболявания
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.