меламин
На английски език: melamine
Химична структура на меламина
Меламинът е органична база, тример на цианамида, богата на азот (66%). Използва се в промишлеността при производството на меламинови смоли, трайни термоустойчиви пластмаси, меламинова пяна, полимерни почистващи продукти, пигмента Yellow 150 и др. Меламинът понякога се добавя незаконно към хранителни продукти, за да повиши протеиновото им съдържание, тъй като стандартните тестове измерват нивото на протеини в хранителния продукт на базата на количеството азот, което се съдържа в него.
При поглъщане, вдишване или проникване през кожата меламинът има токсичен ефект върху организма на човека. Поглъщането на големи количества меламин води до увреждане на бъбреците, а хроничното излагане може доведе до увреждане на репродуктивната система, образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и рак на последния.