
Маслините - плодът на мира и здравето

Зелени, черни, кафяви, с костилка или без... Маслините са един от даровете на природата, които непременно трябва да присъстват в менюто ви.
Зехтинът помага да запазите нивото на холестерола под контрол и да нормализирате кръвната си захар. Той лесен за усвояване, тъй като е мононенаситена мазнина. Няколко капки върху зеленчуковата салата или върху парче пълнозърнест хляб са чудесна добавка към здравословната диета.
Зехтинът може да бъде добавян в пикантни ястия и към кисели хранителни продукти. Използвайте го за сосове и салати. Направете смес от зехтин, лук, подправки (риган, мащерка и т.н.) и чесън, за да овкусите различни ястия.
Използвайте зехтин, за да мариновате различни меса, тъй като това им придава по-хубав вкус. Може да използвате зехтин за сотиране или пържене, най-добре е да ползвате комбинация от два вида зехтин.
Придайте вкус на маслиновото олио като сложите в шишето клончета от сушени билки. Най-добре е да се съхранява на тъмно и хладно място в плътно покрити съдове (бутилка от тъмно стъкло). Ако съхранявате зехтинът на студено (в хладилник), той ще се сгъсти.
Източник: Health.bg
Вижте още
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.