
Червеният лук и ползите му за сърцето

Червеният лук обикновено се пренебрегва заради по-големият и по-вкусен бял сорт. Учени обаче твърдят, че зеленчукът в червено-лилав цвят може да помогне за предотвратяване на сърдечни болести.
Те са открили, че лукът - често използван в средиземноморската и индийската кухня, помага за премахването на лошия холестерол от организма, който може да причини инфаркт и инсулт. В същото време червеният лук запазва добрия холестерол, който помага за предпазване от сърдечни заболявания.
Резултатите от експеримент с хамстери, които били подложени на високохолестеролна диета в комбинация с червен лук, показват, че след осем седмици нивата на лошия холестерол спаднали средно с 20 на сто.
Изследването подкрепя твърдението, че редовната консумация на лук намалява риска от коронарна болест на сърцето. Въпреки че в Европа белите сортове са по-популярни, червените се използват в Индия, Средиземноморието и Близкия изток. Те са много по-сладки от белите разновидности и често се използват сурови в салатите.
Лукът отдавна е известен с ползите си за здравето, включително за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и кашлица.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Червеното цвекло – новият елексир на младостта?
- Помогнете на сърцето си с лъжица оцет
- Да използваме природната сила на целината
- Лук срещу стареене на мозъка
- Затлъстелият корем увеличава риска от бъбречни болести
- Бъдещите майки трябва да ядат повече риба заради мозъка на бебето
- Пъпешът успокоява, а динята вталява
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.