
Японски учени изолираха белтъка, причиняващ диабет

Японски биолози успяха да изолират белтъка, който води до нарушена обмяна на веществата и в частност до развитие на диабет, съобщава в-к "Йомиури".
Изследването е на от учени от университета в префектура Кумамото с ръководител прф. Юити Оике. Резултатие от него сочат, че в кръвта на страдащите от затлъстяване, захарен диабет и атеросклероза се забелязва висока концентрация на белтъка AngptL2. Прякото му въздействие се изразява в повишаване на левкоцитите, което пък спомага за развитието на хроничен възпалителен процес. Опитите с мишки показали, че без наличието на този белтък те не затлъстяват, дори ако са хранени обилно с тлъста храна. Нивото на захар в кръвта на лабораторните гризачи пък се оказало значително по-ниско отколкото у нормалните мишки.
Резултатите от изследването на проф. Кумамото и екипа му представляват сериозна стъпка в борбата с коварната болест, каквато представлява диабетът. Откритието ще спомогне за оптимизиране на лечението на болестта, а също и за ранното й диагностициране.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Пълнозърнестите храни намаляват риска от диабет тип 2
- Странични ефекти от злоупотребата със... сън
- Спирането на цигарите засилва риска от диабет втори тип
- Кафе и сладкиш – лоша комбинация
- Сладолед облекчава състоянието при химиотерапия
- Пробиотици за добър имунитет
- "Forbes" направи класация на най-здравословната храна
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.