Японски учени изолираха белтъка, причиняващ диабет
Японски биолози успяха да изолират белтъка, който води до нарушена обмяна на веществата и в частност до развитие на диабет, съобщава в-к "Йомиури".
Изследването е на от учени от университета в префектура Кумамото с ръководител прф. Юити Оике. Резултатие от него сочат, че в кръвта на страдащите от затлъстяване, захарен диабет и атеросклероза се забелязва висока концентрация на белтъка AngptL2. Прякото му въздействие се изразява в повишаване на левкоцитите, което пък спомага за развитието на хроничен възпалителен процес. Опитите с мишки показали, че без наличието на този белтък те не затлъстяват, дори ако са хранени обилно с тлъста храна. Нивото на захар в кръвта на лабораторните гризачи пък се оказало значително по-ниско отколкото у нормалните мишки.
Резултатите от изследването на проф. Кумамото и екипа му представляват сериозна стъпка в борбата с коварната болест, каквато представлява диабетът. Откритието ще спомогне за оптимизиране на лечението на болестта, а също и за ранното й диагностициране.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Пълнозърнестите храни намаляват риска от диабет тип 2
- Витамин Д за борба с диабета
- Лекарство за диабет бори и затлъстяването
- Лечението на депресията помага за контрола на кръвната захар
- Кръвни изследвания - референтни стойности
- Препаратите за нос с цинк може да застрашат обонянието
- Витамин В3 подпомага възстановяването след инсулт
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.