Млечните храни предотвратяват миома
Консумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на матката - доброкачествен тумор, който се среща често при жените над 30 години.
Причините за образуването на миома остават неизяснени, но се предполага, че половите стероидни хормони и факторите на растежа играят важна роля при болестта, отбелязва ИТАР-ТАСС. Известно е, че този вид заболяване се среща 2-3 пъти по-често при тъмнокожите жени. Изследване на Бостънския университет /САЩ/ е проведено сред 59 хиляди афроамериканки, тъй като се знае, че те получават по-малко калций, магнезий и фосфор с храната, отколкото белите жени. Медиците са проучили антиоксидантното влияние на млечните продукти върху работата на ендогенните полови хормони в женския организъм. В течение 10 години, които е обхванал обзора, са били регистрирани 6 хиляди случая на миома на матката. Гинеколозите са забелязали, че високото равнище на млечни продукти в менюто намалява вероятността от заболяването. Рискът от образуване на фиброзен тумор е намалял с 30% при жените, които са консумирали по 4 или повече порции млечни продукти дневно.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Солариумите са канцерогенни
- Кърменето намалява риска от рак на гърдата
- Няколко симптома, които не трябва да пренебрегвате
- Раждането може да забави множествената склероза
- Стресът на работното място повишава риска от астма с 40%
- Плевен е пред грипна епидемия
- Бременността увеличава риска от усложнения, свързани със свинския грип
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.