Карамфилът е мощен антиоксидант
Испански учени са установили, че карамфилът съдържа голямо количество фенол и това го превръща в един от най-мощните антиоксиданти сред подправките.
Изследването, публикувано в Flavour and Fragrance Journal, разкрива, че карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото. Учените смятат, че идентифицирането на подобни суперхрани е важно за хранителната индустрия и запазването на продуктите в по-натурален вид.
Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, допълват специалистите.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Модифицирана чушка съдържа повече витамини и антиоксиданти
- Кълновете – лекуват и подмладяват
- Молив срещу главоболие? Защо не?
- Подправките в защита на здравето
- Ще има ревизия на Позитивния лекарствен списък
- 6 от 10 американци смятат, че случаите на свински грип ще се увеличат наесен
- Отказът на цигари дава незабавен ефект за здравето
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.