Фруктозата повишава риска от диабет при децата
Учени от Калифорнийския университет откриха, че високите нива на фруктоза могат да повлияят негативно върху детския организъм. Изследването е проведено с 16 доброволци, които в продължение на 10 седмици са подложени на контролиран хранителен режим, богат на фруктоза.
В резултат участниците имали повече мастни клетки около сърцето, черния дроб и някои други важни органи, наблюдавани са и признаци на метаболитни аномалии, свързани с диабета и сърдечните болести. Контролната група, която се хранила по подобен начин, но без фруктоза, не е получила промяна в мастните натрупвания и храносмилателните процеси.
Специалистите, цитирани от в. "Дейли телеграф", смятат, че най-застрашени са децата, защото те се хранят с повече обработени храни (газирани напитки, сладкиши и др.). Това е първото изследване, което доказва, че фруктозата повишава риска от диабет и сърдечни заболявания, отделно от приноса й за натрупването на килограми.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Една ябълка на ден за по-силен имунитет
- Може ли консумацията на риба да доведе до диабет?
- Децата се нуждаят от прах, за да не получат астма
- Късното захранване с някои продукти повишава риска от алергии
- Хлябът полезен за здравословното тегло на децата?
- Успехът на диетите зависи от гените
- Орехи за по-добро настроение
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.