
Фруктозата повишава риска от диабет при децата

Учени от Калифорнийския университет откриха, че високите нива на фруктоза могат да повлияят негативно върху детския организъм. Изследването е проведено с 16 доброволци, които в продължение на 10 седмици са подложени на контролиран хранителен режим, богат на фруктоза.
В резултат участниците имали повече мастни клетки около сърцето, черния дроб и някои други важни органи, наблюдавани са и признаци на метаболитни аномалии, свързани с диабета и сърдечните болести. Контролната група, която се хранила по подобен начин, но без фруктоза, не е получила промяна в мастните натрупвания и храносмилателните процеси.
Специалистите, цитирани от в. "Дейли телеграф", смятат, че най-застрашени са децата, защото те се хранят с повече обработени храни (газирани напитки, сладкиши и др.). Това е първото изследване, което доказва, че фруктозата повишава риска от диабет и сърдечни заболявания, отделно от приноса й за натрупването на килограми.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Кърменето влияе положително на здравето и на фигурата
- Гроздето предпазва от метаболитен синдром
- Замърсяването засяга интелигентността на децата
- Парацетамолът се свързва с алергии при малките деца
- Истината за някои диетични правила
- Другата сол – 5 храни, богати на калий
- Богата на протеини диета предпазва от счупване на кости
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.