Защо ли шотландските учени са си губили времето, пък и парите на данъкоплатците, за да установят нещо, което българския народ си го знае от край време... Е, едва ли баба ми е знаела, че активната субстанция на виното е ресвератрол, понятие си нямаше от биологично активните съставки като полифенолите, антиоксидантите и прочие, но но смело кипваше вино и ни лекуваше още в тийнейджърска възраст с този народен лек.
С канела или с черен пипер,с алое или без, с канела или без, виното си е лек не само за тялото, но и задуха.
Червено вино срещу възпаления
Червеното сухо вино е способно да блокира възпалителните процеси и язвените образувания благодарение на съдържащия се в него ресвератрол. До този извод са стигнали шотландски учени от Глазгоу.
Те провели изследване върху опитни мишки и установили, че ресвератролът във виното е основен елемент при формиране на биологична защита срещу възпалителни заболявания като апендицит, перитонит и сепсис.
Учените смятат, че изследването дава основания да бъдат създадени нови противовъзпалителни препарати. Преди време специалисти от САЩ съобщиха, че шансът клетките на главния мозък да оцелеят след инсулт се повишава от ресвератрола.
Това вещество се съдържа в люспите и семките на червеното грозде, но концентрацията му значително се увеличава след процеса на ферментация.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Червеното вино помага за отслабване
- Съставка на червеното вино спира развитието на раковите клетки
- Растителни храни срещу рак на дебелото черво
- Гроздето – една от храните, които ставите обичат
- 3 популярни здравни мита
- Невероятни, но ефикасни съвети за отслабване
- Връщането към живот след замразяване е възможно
1 Коментар
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.